Daglige arkiver: 20. februar 2015

Arcticsilver Free flex Coastel# 6

arctic logo

De siste årene har utviklingen av stenger kommet langt. De har blitt lettere, sterkere og mer presise. Dette er jo positivt for oss som elsker fluefiske, og har dette som en livsstil. Men det kan også føre til at selve følelsen ved dette fisket forsvinner litt. Man kan jo se litt på det å fiske med en gammel slaskeraie, kontra en hyper moderne kastemaskin.

 

For min egen del liker jeg feelingen av en myk stang som flexer og følger fiskens bevegelser. Men, for lengde og presisjon liker jeg å kaste med de raske moderne stengene f. Makes sense? Vel, for min del skulle jeg ønske at jeg kom over flere stenger som hadde «JA-TAKK, begge deler»!. Det ville vært en perfekt stang for meg. Derfor går jeg ofte med to stenger når jeg fisker. En rolig myk kose stang, og en rask kaste maskin.

arctic4

For en tid tilbake snakket jeg med Robert Selfors i ArcticSilver, som kunne fortelle om en ny kategori fluestenger. Selfors poengterte at Free-Flex innovasjonen hadde følsomheten til en dyp stang men også muskler til å presses under tøffe forhold. 

Min første tanke var at dette hørtes spennende ut, men som den skeptikeren jeg er, kjente jeg at reservasjonen min trådte frem. Etter 20 år som fluefisker, og utallige stangtester, har jeg enda tilgode å finne den ultimate stangen, så her måtte jeg tre ut av comfortsonen og ta utfordringen på strak arm. Jeg ønsket å gi Free-Flex konseptet en oppriktig kjangs, selv med tanke på det spesielle utseende på stangen. 

Hvorfor? – Jo fordi fluefiske handler om følelse, og selve feelingen under fiske… Utseende betyr jo litt, om det er ett klassisk, eller moderne spiller liten rolle for meg, jeg trives med begge. For min del så er det opplevelsen av stanga som er viktigst, og finne en samarbeidspartner som vil det samme som meg når vi er på ørretjakt.

Å stikke seg ut slik som Robert Selfors gjør med ArcticSilver og Free-Flex konseptet er ikke bare vågalt, men også forfriskende. Og det er ingen hemmelighet at fluefiske som fiskeform har opplevd marginale progresjoner de siste årene. Det har selfølgelig kommet ny stangteknologi, tøffere og mer moderne finish og stangaksjoner. Karbon som blir rullet tettere for mer kompakte, sterkere- og lettere blanks.  Lettvekts ringer i titan og snellefester osv som ville gjort en hvilken som helst ingeniør stolt. Teknologien er kommet så langt at den nesten ikke er sammenlignbar med hva som definerte fluefiskere, og utstyr fra den gamle skolen. Mange av stengene du finner på markedet idag er proppfulle av high tec komponenter, og stang produsenter sloss om å være på topp i utviklingen av disse.

 

Men, på tross med alle disse «såkalte» forbedringene, må jeg ærlig innrømme at den 16 år gamle Daiwa stangen min får seg en luftetur iløpet av sesongen. 

Hva jeg mener med det, er som følger: Markedet idag krever at produsenter kommer med nyheter og ny teknologi. Både på stenger, sneller og liner. Men hvor mye bedre er disse egentlig? Jeg kaster godt nok med de gamle stengene jeg har, får like mye fisk på dem. Den store forskjellen ligger etter min mening i de raske stangmodellene. De spenstige stangseriene som er ute på markedet nå, de medium raske til raske stengene som spenner fra som en hest. De er presise, og man oppnår en ganske brukbar lengde på kastene. Men litt av problemet med disse ,er at den skikkelige god følelsen ved kjøring av fisk forsvinner litt. Merk dette er min mening!! I tillegg kan en hel dag med slike stenger slite på både skuldre og armer. Hvem har vel ikke opplevd dette etter en intens dag med 100-vis av kast..

arctic1

Dette har Arcticsilver prøvd å gjøre noe med. De har tenkt utenfor boksen, og satt fiskeren sitt fokus i høysetet. En stang som de fleste kan håndtere, som er god å kjøre fisk på, og som har en skikkelig kraftig rygg/ bunndel. I tillegg er det en stang som du kan gå med en hel dag og ikke bli sliten. Man bruker mindre kraft sammenlignet med andre stenger og det er et verktøy  som jobber for deg som fluefisker, og ikke et verktøy der du må gjøre alt. Om man har satt seg litt inn i hvordan kraftoverføring skjer igjennom blanks til line, vet man at kraftpotensialet ligger i bunndelen. De som har vært på kastekurs har sikkert hørt dette før, og det stemmer. Kraftpotensialet ligger i den nederste delen av stanga, som igjen blir overført til stang tuppen og ut i linen. Enkelt? 

 

Hvis det er så enkelt, hvorfor har da 99% av alle stenger en kork som er limt fast til denne nedre delen? Jeg skal ikke svartmale det helt, fordi jeg bruker jo stenger som har kork selv, og trives godt med disse. I tillegg føler jeg at det er plenty av bunndel og kraft i mine raske stenger. Men selve Free Flex-konseptet er genialt. Her har ASI teamet gjort noe som etter min mening er brilliant, vågalt og kanskje iblandet en smule galskap. Galskapen ligger i utseende på håndtaket, man rynker på nesen og tenker at dette ikke ser så bra ut. Men etterhvert som man får kjenne på håndtaket, føle på grepet og virkelig får se hvor solid laget dette faktisk er, Ja da forandrer mange mening. Om man ser nærmere på håndtaket ,kan man se at blanksen har fri passasje gode 15cm lenger ned enn hvor det ville vært på en tradisjonell stang med kork håndtak. Dette er for å bruke det fulle potensialet i bunndelen, som igjen generer mer kraft ved mindre arbeid. Hvorfor rynke på nesen, når fysikkens lover er reelle…? Genialt og brilliant spør du meg.

freeflex1

 

Jeg skjønner at alle har hver sin smak når det kommer til utstyr og slikt. Men at enkelte kan sitte på en PC ett eller annet sted og snakke negativt  på forumer ol om stenger de ikke har prøvd, er for meg lite gjennomtenkt. Det er vanskelig nok som det er for nye aktører å komme inn på dagens stang marked.

Hvis man deler det opp litt, så kan man jo se det på en litt annen måte. Selve nano-blanksen er av høy kvalitet, slik noen andre toppmodellen er. Ringer av Titan er heller ikke feil, Livstids garanti viser hvor seriøse Arcticsilver er, og hvor sikre de er på at det produktet du får faktisk holder mål. Finishen på selve blanksen er gjennomført, med solide og pene surringer på ringene. Stangserien får ufattelig mange toppscore i både Norske og utenlandske magasin tester, blogger ol. Testene er gjennomført av flere profilerte og dyktige fluekastere. I tillegg har ArcticSilver med Free-Flex-konseptet løst en gåte for å optimalisere kraftoverføringen i blanksen. Stangen MÅ testes og brukes under praktisk fiske. Først da kan man ta stilling til innovasjonen. Å vurdere konseptet basert på å et bilde på nettet yter det ikke rettferdighet. Testet den, og kom med en saklig og ærlig vurdering etterpå.

ola storm

 

Det er nettopp det jeg skal gjøre nå!!

Etter et par måneders tid med denne stangen i skjærgården, har jeg gjort meg opp noen meninger. Om jeg er kyndig nok til å komme med en uttalelse om denne stangserien, og da spesielt Free-Flex Coast i klasse 6 -9 fot, får være opp til dere. 

For meg handler fluefiske om følelse !!! Følelsen av å mestre de uforutsigbare elementene naturen kaster imot deg når du står der ved kysten, i elven eller ved favoritt vannet ditt. Jeg har brukt Coast stangen MYE og under mange forskjellige forhold. Og det første som slår meg når jeg skal kaste med stangen, er at stangen er en del kraftigere en den føles som når du står og vifter uten line. Jeg finner fort ut at jeg må opp en klasse på de fleste liner utenom Guideline Coastel. Her er det bare å prøve forskjellige intermediate liner, og jeg finner fort noen liner som passer meget godt til denne modellen.

Topp 3 liner for min del på Free-Flex Coast-modellen er som følger: 

  1. Ridge clear fast int 6/7   
  2.  Cortland 444 camou int 7  
  3. Grey`s platinum klasse 7.  

Alle disse harmonerer utmerket med Free-Flex #6-stangen, og gir meg den skikkelige god følelsen. Stanga jobber dypt, men er samtidig responsiv, noe som gir meg muligheten til å trykke på i bakslengen, avvente noe lenger en hva jeg vanligvis gjør, for så å kjenne at kraft overføringen kommer som en kule.

Stangen er en fryd å kaste med, og jeg har fisket side om side med andre som har kastemaskiner, og Free-Flex-stangen matcher og overgår lengden ved flere annledninger. Dette med samme line på stengene, og under vindstille forhold. I tillegg kan man bruke roligere bevegelser og oppnå samme resultat. Det er et stort pluss i min bok.

Under vindforhold som vi på Vestlandet kaller normalt, fungerer stangen godt. Men her må man bruke litt mer krefter, noe som fører til noe svikt i fremkastet av og til. Det skyldes nok både kaster og stang. Om det er godt nok? Absolutt, stangen håndterer vinden godt, og jeg får en følelse av at allround stangen er nært forestående. Jeg dristet meg ved flere annledninger ut i kraftig vind også, det vil si sterk pålands vind. Alle stenger jeg prøver blir testet i pålandsvind, da det er normale sjøørretforhold som de fleste kjenner til. I sterk vind kommer dessverre stangen litt til kort sammenlignet med noen av de raskere modellene jeg har i klasse 6 av andre merker. Vel og merke at dette var under forhold jeg tipper de fleste holder seg hjemme under. Men slike dager kan man eventuelt ha en 7 eller 8 stang i hende, det er ikke så ofte en storm av kaliber «Ola» river i stykker kysten vår.

freeflex3

Jeg funderte også veldig på håndtaket og den frie passasjen som er mellom blanks og selve håndtaket. Så for meg at dette ville være en plass hvor sand og dritt skulle kunne gjemme seg godt nedi. Til min store forrundelse, så har det faktisk ikke vært tema enda. Og jeg legger stengene mine ned i sand og grus når jeg feks tar bilde av fisk. Dette har gått veldig fint. Håndtaket trenger noen turer i hånden for å bli vandt til, men etterhvert som jeg har vært ute, så liker jeg grepet bedre og bedre. Det sitter godt i hånden, både vått og tørrt, og er passe fyldig. På bilder og slikt ser håndtaket stort ut, men holder du dette ved siden av en vanlig 6 stang, ser du at det er fryktelig lite om å gjøre, Du blir også tvunget litt mer til å innta DET RIKTIGE kaste grepet for å stive av håndleddet. I tillegg er håndtaket formet litt som en hammer, dette er nok for å styre kasteretningen. Disse tingene er bra for korrekt læring og utførelse av kastet. Som tørrfluemannen jeg er, er jeg voldsom på å vri håndleddet mitt under kast, og bruke pekefinger ol for å styre kast. Det trodde jeg skulle bli ett problem med dette håndtaket, men jeg klarer fremdeles å jukse litt om jeg må det.

arctic2

 

Når det kommer til vekt på stangen, så blir de aller fleste positivt overrasket. Selve blanksen er like lett som de mest moderne lettvekterne der ute, mens håndtaket er noe tyngre. Dette er ikke negativt i det hele tatt, da man får en utmerket balanse i stangen. Stort pluss.

Coast-stangen håndterer også fluer i stort sett alle størrelser, men jeg fikk litt problemer med tunge clouser ol i motvind. Noe som fakstisk er helt normalt for en 6 stang uansett. Så ikke mer å si på dette.

Når jeg skal fatte en konklusjon angående stangen, er det på grunnlag av intens testing og fisking. Jeg har vært ute 3-4 ganger i uken stort sett i 3 måneder under alle forhold. Jeg har utfordret stangen det jeg makter og virkelig fått kjørt den hardt. Fisk har jeg også fått på den, noe som er ett pluss,hehe.. Jeg kan føye til at stangen er en drøm å kjøre fisk på, og spesielt ved bruk av tynnere fortom. Den er bestemt, men ikke så mye at feelingen forsvinner. Man kjenner alle bevegelser fisken gjør, og har full kontroll under kjøring av fisk. Dette er et stort pluss for min del, da jeg fisker på vestlandet. Her har vi krystall klart vann, og ofte sky fisk. Da må man ofte ned på fortoms størrelse, og lange fortommer. Dette mestrer FreeFlex-stangen på en måte svært få andre stenger er i nærheten av.

feb3

 

Konklusjon :

Stang som takler det meste av vind, men som nok er litt for svak i toppen under sterk motvind. Coast-stanga jobber sammen med meg i hver eneste bevegelse jeg foretar meg, dette gjør stanga bedre enn de aller fleste. Langtkastende ved rett linevalg, en line som passer din fiske stil og måte å kaste på. Vannvittig morro å kjøre fisk på, og som takler tynne fortommer uten å ryke. Følsom men samtidig spenstig stang, som har en mye kraftigere rygg en man forventer. Fin finish og et veldig ergonomisk høy kvalitets håndtak som sitter som støpt i hånden. Stanga lyser kvalitet, og klarer man se forbi utseende på håndtaket. Blir man nok i aller høyeste grad glad i denne nykommeren. For min del er den blitt fast følges venn på turer. Livstids garanti, og medfølgende bruksanvisning for vedlikehold av stangen er også ett pluss. Dette er det nærmeste jeg har kommet i min søken etter den komplette allround stang, noe jeg er meget fornøyd med.

Skulle ønske det kom en sjøørret modell i 9fot klasse 7 for de mest vindfulle dagene.

Terningkast 6

Tight Lines Alexander Fredagsvik

feb4

 

 feb1