Hvordan skal DU få en varmere vinter ved sjøen

cropped-eid2.jpg

Vinteren er for mange en naturlig avrunding på sesongen som har vært. Alle timene som er lagt ned i jakten på de fine opplevelsene. Alle de krevende samtalene med fruen for å den aksepten man liksom trenger. Alle de øyeblikkene hvor du er nær ved å  hive utstyret på sjøen i ren frustrasjon. Alle de gangene du tenker at dette er verdens beste hobby. Alle de gangene du føler at dette er en dritt hobby. Fiske er for mange mer enn bare det, det er en livsstil, en uttrykksmåte. Noe vi trenger i en travel hverdag for å lade opp.  Ett behov menneske har hatt siden tidenes morgen. Trangen til å utforske, være ute og bruke naturen vår, er nok en viktigere del av livene våre enn man er klar over. For Inni hver og en av oss ligger det ett instinkt, ett behov for å være nærmere naturen. Problemet er at hverdagen har fått ett alt for stort grep over livene våre. Vi styrer ikke lenger våre egne liv.

Å komme seg ut i naturen er viktig. Og selv om det i denne kalde årstiden er mye lettere å la hverdagen sluke oss, finnes det ingen unnskyldning for å ikke komme seg ut av huset. Vi trenger ikke lenger bekymre oss over dårlig vær og kalde fingre. Faktum er at det i 2015 faktisk finnes bekledning og hjelpemidler som forlenger sesongen betraktelig. 

Stenger, liner og diverse utstyr blir vasket og tørket. Hengt på plass i hjørnet sitt. og her skal de henge de neste månedene til dagene blir lengre igjen. Eller skal de det???? Det tror jeg ikke, her skal det fiskes. Ingenting er som å kjenne kulden, vinden som river i kroppen. Naturen som viser muskler, muskler som du har respekt for. Men som ikke stopper deg. Du er nordmann, født med krefter til å håndtere råskapen naturen har å by på.

For min egen del skal det seriøst mye til for at jeg lar fluestanga ligge hjemme. Etter mange års erfaring med å trosse værforhold, har jeg personlig kommet mye bedre ut av det. Det finnes alltid en måte å kaste med fluestanga på. Og noen av de mest fantastiske fiskeopplevelsene mine, har jeg hatt under brutale værforhold ( sett med en fluefiskers øyne )

Ruskevær er storfisk vær, aldri glem det…….

fyn7

Men tilbake til bekledning og utstyr for den kalde årstiden. Her finnes det mye som gjør at man kan fiske så lenge det ikke ligger is over alt. Vi begynner med det innerste mot kroppen, og jobber oss utover. Under vil jeg liste opp noen ting du bør tenke på før du skal ut i vinter å jakte sjøørret.

  • Innerst mot kroppen bruker jeg ull( Merino ) truse, longs, trøye og sokker er av god kvalitets ull. Her bruker jeg faktisk noen kroner på å gå til anskaffelse av produkter som holder mål. For eksempel Devold expedition serien, brynje, aklimawool osv. Har du lagt ett godt grunnlag inn mot kjernen, vil du oppleve at fisketuren blir vesentlig hyggeligere.
  • Utenpå dette, bruker jeg en fleece bib. Dette er ett helt fantastisk produkt, og bør brukes av alle som fisker vinterstid. Bib dekker kroppen fra anklene opp til brystet( vitale deler) Dette sørger for at kroppens kjerne er god og varm, selv på iskalde dager. Anbefales på det sterkeste, og for de som ikke har testet slike. Ja dere må faktisk prøve.
  • Ullgenser, eller fleece genser utpå her igjen, og du er nesten klar for ekspedisjon. Noen velger å bruke skalljakken rett utenpå bib, mens noen liker å ha ett lag til. Alt etter hvor kaldt det er.
  • Skalljakke og vadere til slutt. Noen gode merker er å foretrekke, disse koster en del, men er kanskje den viktigeste investeringen du gjør. Iallefall hvis du fisker mye, og krever comfort og kvalitet. Produkter som holder mål, gir deg en mye behageligere fisketur vinterstid.
  • Komplementer hele outfitten til slutt med en vindstopper lue, og noen gode hansker som er tynne nok til at du får føling med fluelinen din. Da er du helt trygg imot kulden, og kan konsentrere deg om å fiske. Som faktisk er en viktig del av greien:)

Gjerne ta med svartkjelen , og kok opp noe varmt når du er ute. Husk at om vinteren bruker kroppen mye energi på å holde deg varm, og derfor er en matbit ett must vinterstid. Bruk tid på å roe ned, spis, drikk noe varmt og lad opp til fiske videre den dagen. Hvis du står utvadet og fryser, og du må på toalettet, så GÅ PÅ DO!! Kroppen bruker ekstremt med energi for å holde urin varmt. Få det ut, og merk at du får varmen igjen mye fortere.

Skitt fiske i vinter:)

Tight Lines Alexander

Annonser

Dette innlegget ble skrevet i Govannet, av .

Om Alexander Fredagsvik

Er endelig blitt 30 + og jobber for Chr Baardsen & Søn AS. Fluefiske er for meg blitt en livsstil, som jeg vier enormt mye tid til. Jeg fisker alt som kan tas på flue, men primært ørret i sjø og i ferskvann. Det blir selfølgelig en del laks og havabbor også.. Fluer binder jeg helst selv... Jobber mye med å rekruttere unge/ nye inn i denne fantastiske verden, og har derfor startet KFF-Karmsund Fluefiskeforening sammen med noen andre. Kultivering og arbeid for laks og sjøørret betyr mye for meg..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *