Hvordan fiske i govannet

Tenkte jeg skulle fortelle litt om fiske i govannet, og litt om hvordan man bør gå frem for å lykkes her. Vet det er en del som sliter med å få lurt storfisken, og gjerne føler at ting kan virke litt demotiverende til tider. Men fortvil ikke, det er nok lettere en du tror. Jeg skal prøve og forklare det på en oversiktlig måte, som gjør det enklere å tilnærme seg fiske i dette LITT spesielle vannet.

Først kan jeg begynne med tidspunktet  på døgnet. Her har vi flere ganger truffet folk som er på vei hjem fra vannet idet vi ankommer. Når klokken nærmer seg 6-7 begynner vi å tenke på og ta turen inn. Dvs at vi som regel er ved vannet i 8 tiden, og da pakker andre ned. Dette gjelder ikke alle, men gjerne de som ikke kjenner vannet så godt. På denne tiden av året er den magiske timen/timene fra solen dupper bak horisonten, og legger litt mørkere lys over vannet. Da er det som om noen skrur på en bryter, og vakingen starter. Så sant det er rolig vind vel og merke. Dette gjelder gjerne for månedene Mars/April/Mai og Juni. Juli er en relativt rolig måned i vannet, da temeraturen blir for høy på overflate vannet. Fisken her trekker litt dypere da, og kommer gjerne opp etter ett kraftig vær omslag ol..Så mulighetene er der under den varmeste tiden også, men gjerne ikke under samme forhold som vårfiske, og tidlig sommer fiske. Dette gjelder primært tørrflue fisket, men hvis du beveger deg rundt med nymfe, kan du fange fisk hele dagen. Men fisket er best tidlig morgen og kveld med SYNKEFLUER også.

Jeg har selv hatt noen fantastiske opplevelser ved vannet om morgenen, og da snakker vi ikke 09:00. Men gjerne 04:00 slik at jeg er på plass i grålysningen, og da får du samme forhold som på kvelds fisket, bare at det dabber av når solen kaster for mye lys på vannet. Så ikke glem det fisket der, det er også noe befriende ved å være alene ved vannet en tidlig morgen. Ofte ser jeg hjort og rådyr som beiter rolig, fuglene begynner å våkne, og man får en følelse av at man er skapt for dette livet. En skikkelig god følelse som jeg unner alle.

Når du først er på plass ved vannet, må øynene brukes! Dette kan ikke understrekes nok. Mange farer ned til vannet, og denger løs det de makter, og håper på ett mirakel. Sett deg ned, slapp av og se etter innsekter og bevegelser ved, og i vannet. Forarbeid er hele nøkkelen til å lykkes, og ofte vil man da se at fisken går utrolig nærme land. Studer vak fasongen, går den og super innsekter helt forsiktig, sprutvaker det, kommer det en bul på vannet uten at vannhinnen blir brutt osv osv.. Dette er avgjørende faktorer som gir deg utelling i lengden, og som gir deg kunnskaper om fiskens adferd ved vannet, og hva den beiter på. Hvis du finner en vakende fisk, noe man ofte gjør hvis man farer rolig ved vannet, ja da kan du gjerne la fisken vake ett par ganger før kastet kommer. Se etter hvilken vei fisken vandrer, og kast litt foran vaket, og VENT! Ikke bli rastløs om fisken ikke suger i seg flua idet den lander, gi den litt tid. Gjerne noen minutter, av og til mer. Ørreten tar seg gjerne noen runder der den vaker, før den fortsetter videre. Vet dette kan være særdeles vanskelig å få til, men det lønner seg. Man blir fort for ivrig, og hvem har vel ikke opplevd at fisken tar idet man løfter flua ut av vannet. 2 sekund til og du hadde fått ørreten din.

Hvordan leser man vak?

Hvis ørreten sup vaker( altså forsiktig bryter vannhinnen, gjerne bare med litt av nebbet sitt) er det ofte klekkere den tar. Når ørreten vaker slik, kan det være vanskelig og se om det er stor fisk eller liten fisk. Da er ett trent øye godt og ha. Mange går glipp av veldig stor og fin ørret ved å ignorere små sip vak.

Hvis ørreten flytter mer vann idet den bryter overflaten, da er det ofte ett voksent innsekt som blir tatt på overflaten. Da gjerne litt mer aggresivt, og i en vakform som vi kaller for sprutvak. Her kan du også bli lurt til å tro at det er stor fisk, selv om den er liten. Det er enklere å skille størrelsen på fisken under slike vak.

Hvis ørreten bare lager en bul på vannhinna, uten å bryte denne. Ja da er det ofte stigende fjærmygg larver, vårflue pupper og div den tar.

Det finnes mange vak former, men dette er noen av de vanlige. Hvis du da har gjort leksen din, vet du hvilken flue du skal sette på. Og hvis den ikke tar etter noen kast, må du revurdere ett par ting. Ofte skifter folk flue type, ikke gjør det. Varier heller størrelsen på flua, og som dette utrykket beskriver så fint    `Less is more,   Dvs på enkelt språk, ikke vær redd for å gå ned på flue størrelsen. Det er en grunn til at det lages fluer i små størrelser. Selv om du ikke klarer å tre fortoms spissen igjennom det lille krok øyet på mini myggen i str 22, betyr ikke det at du skal legge den ned i boksen igjen. Skift fortoms spiss da vel!!! gå ned til 6x( 0.12 ) feks, og knytt på den flua du hadde tenkt. Det er slike ting som gir deg fisk, og det skal ikke alltid være så forbanna enkelt. En flue str passer ikke til alt, slik er det bare. Bare prøv neste gang du havner i en slik situasjon, så skal du se at det kan være lurt.

Det jeg vil frem til er at man må bruke hodet man har fått tildelt, og tenke litt. Tenk fortoms valg, og flue mønster. Tenk flue str og type flue. Tenk på hvordan du plasserer deg, og hvordan kastet ditt skal være. Tenk på alt!! Men gjerne gjør det litt på forhånd, slik at du er forberedt når ørreten er der. Hvis ikke kan det fort bli rot og kaos, og vi havner alle i den situasjonen av og til. Men det er veldig befriende å slippe å havne i den grøten der. Så da er vi tilbake på det jeg nevnte i starten, bruk tid på å studere omgivelsene rundt deg, og innsekter ol før du begynner å fiske.

Beveg deg forsiktig ved vannet, prating er fint, roping hvis du føler for det også. Men tramping i bakken er FY, fisken merker dette utrolig godt, og ofte ser man bare en plog som farer utover sivet idet man tråkker ned på kanten. Hadde du satt deg ned litt før, og beholdt roen. Da hadde nok den fisken begynt å beite rett ved land etterhvert, og gjort det så utrolig mye enklere for deg.

Ikke fortvil over at du ikke får fisk i govannet første turen, her må man bli litt kjent først. Dette var jeg igjennom også i starten. Det verste man kan gjøre er å begynne å miste troen på det man driver med, da glir man over tynn is meget fort. Og havner i en ond sirkel, det føles tungt og komme ut av. Selv den dag i dag går jeg fra vannet uten å få fisk, men det er helt greit. Nettopp fordi jeg vet hvilke fisker som er  der, og hvordan forholdene skal og bør være. Og når du får oppleve de klekkingene, og utrasene fra de store gutta i dette vannet, først da er du solgt. Men det krever litt tolmodighet, og iver for å lykkes. Oddsen for at du perser på ørret i govannet er stor, meget stor! Dette er også en liten motivasjons faktor du kan tenke på. Stor fisk kan være enkel av og til, men det er svært så sjeldent. Man må jakte stor ørret, det skal være vanskelig, og det er jo det som er så morro med fluefiske. Man lærer så lenge man holder på…..

Til slutt legger jeg med en  bindebeskrivelse på en jækla god mygg du bare må ha i boksen:)

IMG_1616 IMG_1619 IMG_1620 IMG_1621 IMG_1624 IMG_1625

 Material liste:

Sort Bindetråd Bennechi 10/0

TMC 212Y str 17

EZ Mgic dubbing

Organza brilliant white

Cdc Dubbing

Cdc MP fine Khaki

 

Tight Lines Alexander

 

Dette innlegget ble skrevet i Govannet, av .

Om Alexander Fredagsvik

Er endelig blitt 30 + og jobber for Chr Baardsen & Søn AS. Fluefiske er for meg blitt en livsstil, som jeg vier enormt mye tid til. Jeg fisker alt som kan tas på flue, men primært ørret i sjø og i ferskvann. Det blir selfølgelig en del laks og havabbor også.. Fluer binder jeg helst selv... Jobber mye med å rekruttere unge/ nye inn i denne fantastiske verden, og har derfor startet KFF-Karmsund Fluefiskeforening sammen med noen andre. Kultivering og arbeid for laks og sjøørret betyr mye for meg..

8 kommentarer til “Hvordan fiske i govannet

  1. Geir Larsen

    Hei, Alexander. Traff deg i butikken i går, og må bare si hvor kjekt det er å finne en «godtebutikk» for bindere/fiskere på det nivået som dere har og med folk som skjønner hva du snakker om, og innenfor kjørerekkevidde! Spørsmålet til myggen ovenfor er om du bruker chenille som detached body, eller om du lager kroppen separat først? (Og sakene jeg kjøpte er testet og funker kjempebra!)

  2. Alexander Fredagsvik Innleggsforfatter

    Hei Geir:)
    det var hyggelig å høre en torsdags formiddag..
    Jeg binder inn chenillen først(ez dub) så binder jeg inn vinge/vingesekk..husk noen organsa fibre i vingen:) de er prikken over i en. Den myggen der er vannvittig bra, og lager den i str 19-17-15 noen lett dresset for de roligeste forholdene, og noen med litt mer cdc for rifflete overflate:)

  3. Martin

    Hei!

    Hvordan er mulighetene for buzzerfiske i starten av sesongen? Da tenker jeg typisk en overhacklet klinkhammer som kork og nappindikator og en mygglarve/puppe på slep? eller er det andre fiskemetoder du heller anbefaler i tidlig sesong? typ nymfefiske 🙂

  4. Alexander Fredagsvik Innleggsforfatter

    Mulighetene er alt for bra:) det er oppskriften på sær stor ørret, og det er lite som slår det å stå å kaste på vak med en tørrflue, med buzzer under. Enten tar den tørrflua, eller så ser man når fisken tar buzzeren, fantastisk morro.. Akkurat når isen går er det veldig effektivt med libeller og slikt, nesten på kanten til juks;) Men det oppsettet du nevner med klink og buzzere, er meget bra, og morro..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *