Litt om loppefiske

For meg og sikkert en hel del andre sjøørretfiskere, handler høsten ofte om blankt vann og vakende ørret. Lopper og mysis står på menyen, og fisken kan til tider være veldig sær og selektiv. Det visuelle aspektet under det jeg kaller for » loppe » forhold gjør denne tiden av året til en av sesongens høydare for min del. Følelsen når du nærmer deg grom plassen og ser små etterdønninger av ett ferskt ørret vak, er fantastisk. Forventningene som bygger seg opp, er til å ta og føle på. Du vet at det er skjørt, og at det er en stor mulighet for å misslykkes. Uansett, nå er du der, fisken er på plass og jakten kan starte.

feb5

Jeg har fått en del spørsmål om loppe fiske, og hvordan dette foregår. Nå har ikke jeg noe fasit på dette, Men kanskje en del av mine erfaringer kan hjelpe noen andre som er ute i samme ærend.

LITT FAKTA OM LOPPER ( amfipoder )

Det finnes utallige sorter av tanglopper i Norge, såvidt jeg husker så er det rundt 500 forskjellige arter. Det er flere arter i slekten Gammarus som er viktige for oss fluefiskere. I ferskvann kalles disse for Marflo, og er en ekstremt viktig næringskilde for ørreten der. I tillegg til marflo, har man ett bitte lite krepsdyr som også er viktig i ferskvann ( Dafnia magna ) Disse er vanlige, og er en av grunnene til at vannspeilet holdes rent. Disse lever av humus, alger og man ser dem i stimer hvis man ser nøye etter. Tangloppene finner du både på grunt og dypt vann, men for oss fluefiskere er de de artene som lever av organisk materiale som er viktigst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

» Tanglopper er forholdsvis små krepsdyr. Kroppen mangler ryggskjold og er delt i omtrent like ledd. Kroppen er vanligvis sammenklemt fra sidene, og dyrene svømmer ofte på siden. Mange hopper ved å slå med bakkroppen, derav tanglopper. Beina har forskjellig utforming. På forkroppen har de ofte gripeføtter og gangbein, mens bakkroppen har svømmebein og hoppebein. Gjellene sitter på innsiden av brystføttenes grunnledd, og under buken har hunnene en stor rugepose «

Han loppene er ofte grønn oliven, mens hun loppene er mer orange brune. Det er enzymer i skallet som tillater loppene å kamuflere seg etter omgivelsene. Tanglopper har ofte samme farge toner som tang og bunnforhold i området sitt. Når de for eks blir kokt, ødelegges dette enzymet, og da kan hun loppen som har en større konsentrasjon av dette enzymet få en enda mer orange farge. Du vil se at en loppe funnet i magen til en sjøørret ofte er ganske orange. det er fordi syren i magen til fisken har ødelagt enzymet i skallet til loppen og dermed blir fargen mer fremtredene. Hun loppen har større behov for kamuflasje under egglegging/gyting, og dermed mer av dette enzymet en hannloppen. derfor er det litt større farge variasjoner på disse.

 

PLASSVALG

sø5

Let opp plasser hvor du  finner musling/blåskjells banker, og rullestein. Tang og ålegress bør også være i denne biotopen. Plasser hvor du har en større mengde med råtnende tang som ligger i strandsonen vil definitivt øke kjangsen for ett bra loppe fiske. Lopper og lus lever av blant annet døde planter og tang, og når det er litt rufsete pålands vind, vil en del av disse virvles opp og bli dratt med utover. Da er ørreten på plass og klar til å forsyne seg av de hjelpesløse små krypene.

For min del bør det være en overvekt av tang eller ålegress, blåskjells bunn ispedd rullesteins blokker som ligger rett under vannflaten. Da føler jeg meg rimelig trygg på at det er mulig å finne beitende ørret inne på grunna. Har du en biotop som fyller kravet i nærheten av deg, er vindstille dager om høsten en fantastisk tid å ta turen hit. Da vil du ofte se ørret som patruljerer veeeeldig nærme land, og inne på ekstremt grunt vann. Let opp badekar ( fordypninger ) i bunnen, eventuelt basseng ( disse viser seg ofte ved lav vann ) og er verdt å merke seg hvor er. Her finner du garantert fisk ved høyvann også. Ved lavvann er ofte temperaturen litt høyere i disse, noe som setter større fart på råtnelses prossessen av organisk materiale,slam og alger. Der finner du ofte lopper og lus i mengder.

blogg5

 

Tilnærming under loppe fiske:

Vis forsiktighet når du kommer ned til den utvalgte plassen, ta deg tid til å studere området før du vader ut. Ofte er fisken mye nærmere land enn du aner når den beiter på lopper ol. Se etter vak og brytninger på stille dager. Er det vindfullt bør du absolutt bite i det sure eplet og fiske med vinden i ansiktet. Pålands vind skaper ofte bølger som brekker over litt mer og slår løs byttedyrene fra de trygge hjemme plassene sine. I tillegg blir byttedyrene presset opp igjen mot land, og ørreten vet akkurat hvor den skal være. » Nærme land «!!!   Så ikke vad ut før du har fisket av plassen fra land, og i alle vinkler og føler deg trygg på at du har dekker området grundig.

Flo sjø er nesten ett must på vindstille dager om du skal komme i kontakt med stor ørret inne på grunna. Er det ruskete vær, er min erfaring at du får flere kjangser iløpet av økten din. Flo sjø og ruskete vær, er som sagt » STOR ØRRET VÆR » Kjenn din besøkelses tid, og bruk mye tid på ett område for å bli kjent i starten. Etterhvert som kunnskapen din blir større og du finner ut mer om ett eksakt område, er det lurt å gjøre det om igjen på neste plass. Slik fortsetter du de første sesongene til du har skapt deg 3-4 grom plasser du kjenner ut og inn.

Når dette er på plass, kan du nesten treffe 100% på plass valget ditt hver eneste gang. Og du vet akkurat hvilke faktorer som skal være med i beregningen for å få fisk på nettopp den utvalgte plassen. Kompisene dine komme til å bli grønne i trynet av misunnelse når du gang på gang treffer blink. Fisk mye, fisk smart, og ikke minst alltid fisk litt mer enn kompisene:)

( Her finner du som regel tanglopper i mengder ,se bilde )

fj3

bilde 2 (3)

Utstyrsvalg under loppe fiske:

På stille dager bruker jeg gjerne en 5 eller 6 stang og lang fortom ( to til tre stanglengder ) fortoms spissen jeg bruker er fluorcarbon, 0.18 til 0.25 alt etter hva jeg forventer av fiske størrelser på plassen. Fluorcarbon er mer gjennomsiktig enn mono, og har en høyere bruddstyrke samt slite styrke mot skarpe kanter. Dette fisket foregår ofte på grunt vann, og kan være ganske brutalt på fortommen. Ikke vær sparsom når det kommer til pengebruk på en 100% carbon spiss til det dette fisket. Du vinner mer på det enn du taper når drømme fisken endelig tar. Fine presentasjoner på lett utstyr er bra medisin, og gjerne bruk flyte line eller slow intermediate på de grunneste områdene.

Hvordan fiske fluen?

Lopper er dårlige svømmere, og tilbringer mesteparten av tiden sin kravlende på bunn under død tang og steiner. Men av og til sørger vind og vær for at disse blir svevere, og er ett enkelt bytte for fisken. I andre tilfeller får du en sværming ( gyting ) da eksponerer loppene seg i større grad, og han loppene sloss om hunnene som er i mindre tall. Da svever de  rundt i vannlaget, gjerne i små klynger hvor hunnen har en eller flere hanner fast på seg. Dette gjør dem ekstremt utsatt, og fisken plukker disse lett.

Derfor fisker jeg ofte svært sakte med god daletid der dette lar seg gjøre. 2-3 raske små rykk, og daletid igjen. Fluen fisker jeg helt inn til land, og da mener jeg heeeeelt inn. Ofte tar fisken så rolig at du nesten ikke føler hugget, dette skyldes ofte at fisken ikke har behov for å jakte loppa slik den må på reker og fisk. Fisken suger loppen inn veldig rolig, og tar gjerne i det fluen din synker.

 

Fluevalget mitt:

 Enkelt, bruker slike som på bildet under, i litt forskjellige fargetoner av oransje/brun og grønn oliven. Her finnes det ekstremt mange varianter, men mine erfaringer er at fluer som pulserer og har rett størrelse fanger bra. Fargen bør vertfall være sånn noenlunde i original farge ( loppas ekte farge for det området du fisker i )

looooopppiiisss

 

 

 

 

 

 

cropped-IMG_1305.png

 

Tight Lines Alexander

Dette innlegget ble skrevet i Govannet, av .

Om Alexander Fredagsvik

Er endelig blitt 30 + og jobber for Chr Baardsen & Søn AS. Fluefiske er for meg blitt en livsstil, som jeg vier enormt mye tid til. Jeg fisker alt som kan tas på flue, men primært ørret i sjø og i ferskvann. Det blir selfølgelig en del laks og havabbor også.. Fluer binder jeg helst selv... Jobber mye med å rekruttere unge/ nye inn i denne fantastiske verden, og har derfor startet KFF-Karmsund Fluefiskeforening sammen med noen andre. Kultivering og arbeid for laks og sjøørret betyr mye for meg..

2 kommentarer til “Litt om loppefiske

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *