Høstfiske etter SJØØRRET

For mange er Sjøørretfisket over når fellesferien tar slutt, det går mot høst og fisken er borte. Slik er dessverre mange som tenker, og til en hvis grad finnes det litt sannhet i dette. En del fisk trekker mot elver og bekker, og vil derfor ikke være tilstede i like stor grad på de såkalte vårplassene. De fiskene som velger å stå over gytingen det inneværende året, finner man ofte på litt dypere og kaldere vann nå. Ørreten foretrekker temperaturer som ligger på rundt 6-12 grader, og vil være mest aktive under denne tempen. Men den vill kunne trekke inn på beite områder nært land i kortere perioder når vannet er varmt eller veldig kaldt.

Alle har kanskje opplevd en kort periode hvor det er skikkelig mye aktivitet vinter som sommer?? Som dabber av etter en stund…?  Ørreten søker ut av komforsonen i kortere perioder for å finne mat, men kan dessverre ikke holde seg for lenge her i varme/for kalde temperaturer. Det er under disse periodene man ofte kommer i kontakt med ørreten på sommerstid og tidlig høst. Gjerne sent på kvelden eller gry tidlig på morningen når temperaturen generelt er litt lavere i strand sonen. Dette er noe man må ta høyde for hvis man vil lykkes oftere på sen sommer/høst.

Heldigvis så er vi nå kommet ut i oktober, som for meg er en av de fineste månedene å tilbringe på jakt etter både ørret og havabbor. Temperaturen er litt mer stabil nå, og ligger nær trivsels temperaturen ørreten liker. Nå finner du fisken betydelig nærmere land igjennom hele dagen. Men som alt annet fiske, flo sjø og vind, pluss strømmen i vannet spiller en rolle, og ikke minst temperaturen i vannet. Prøv å få flest mulig positive faktorer til å passe med fisketuren din, så er kjangsen større for å lykkes. Det vil være mindre antall ørret nå på beite plassene, men til gjengjeld så er fisken ofte feit og fin i utmerket kondisjon.

Oppsøk de samme plassene som du bruker om våren, men ikke vær redd for å utforske litt mer enn du pleier. Høstfiske etter ørreten betyr ofte en del vandring, og leting etter hot spots. Finn gjerne odder og pynter som ligger tett på dyprenner, hvor du enkelt kan vinkle kast inn på grunna. Har du en plass som ligger noen kilometer fra en produktiv bekk eller elv, hvor det er leopard bunn,dyp renner og holmer hvor det presses større mengder vann imellom. Kan du være sikker på at du vil se tegn etter ørret. Bruk flyfoto( kart på nett) for alt det er verdt, og let etter slike plasser. Her vil du ofte finne ørreten i både blankt format og i gyllen farge. Vil du gå for de større fiske spiserne, så er det lurt å finne brisling og silda. Gjerne litt lengre ute i fjord åpningene, og i områder hvor du vet det trekker fisk forbi. Disse store ørretene svømmer etter byttefisken, og når man først treffer disse er det ofte bare i en utrolig kort periode man får disse på kastehold med flue. Så vær våken!!!!belønningen kan være verdt hver eneste time ved vannet.

Noe av det fineste med høsten er den kalde klare lufta, vannet begynner å bli klart igjen og loppefiske på stille dager står for tur. Det er nesten garantert at du vil finne vakende ørret nå fremover på stille dager hvor vannet ligger som ett speil. Da er det ofte små rekefluer eller lopper på lang fortom det som er mest effektivt. Da kan man lete opp fisk som etterlater seg vak ringer, og plassere loppen i nærheten av vaket. Fantastisk morro og effektivt.

Fisk gjerne flua sent…og da mener jeg sent. La flua få synke, små inntrekk med varierte farts økninger og gode pauser er medisinen. Ofte tar ørreten i det loppa synker. Det kan være lurt å bruke flyteline nå, spesielt på de grunneste områdene. Og gjerne bruk en flue uten ryggskjold, hvor du har bustet den til på både under og overside. Disse pulserer mer selv med minimal bevegelse av flua. Bruker du marabou i kombinasjon med cdc for eksempel, og gjerne litt uv dub, så får du en pulserende og særdeles effektiv flue. Bruk gjerne fargene, burnt orange, claret, oliven i mørkere nyanser. Hun loppa er mer orange/brun som regel og hann loppa mørkere, som brun oliven osv. Jeg har personlig hatt brak suksess med en flue som har en mix av burnt orange og mørk oliven i seg. Den kan imitere begge kjønn, og vil dekke mye av behovet under loppe fisket. Ett eksempel på denne ser du på bildet under.

looooopppiiisss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi er fremdeles tidlig ute i det jeg vil kalle for høst fisket, og det er fremdeles litt varmt i vannet. Men nå som temperaturen nærmer seg optimal, vil fisket for alvor løsne. Og de fluene du absolutt bør ha i boksen nå er bla disse i forskjellige størrelser.

  • Pattegris i grå toner og salmon pink
  • Lopper i orange og oliven farger
  • deceivere i sort/pearl, chartreuse, og dyp blå.
  • Spey kutling i grå toner, brun og oliven/grønn.
  • Frede i grå toner, gjerne med litt pearl flash i.
  • Vaskebjørn Spey versjon( fungerer som reker og kutlinger)
  • Til nøds clousere og jiggys i oliven/hvit eller chartreuse. ( Fluefiskerens sluk) her synder jeg ofte 😉

Det finnes en milliard andre fluer, og alt etter hva man personlig liker så vil variasjon og erfaring variere. Men fluene som er nevnt over fungerer stort sett over alt til høst fisket.

Ser du småfisk som spretter og blir jaget er det brisling og silde imitasjoner som gjelder. Inntrekk ofte hurtig med noen brå stopper.

Denne tok en hurtig fisket deceiver med mørkeblå rygg selv om det var speilblankt, men her var det utelukkende veldig dypt, og ikke en plass hvor loppe fisket gir noe særs utbytte. Tilpass alltid fisket ditt etter biotop , og hva som i størst grad er hoved føden til ørreten nettopp der.

11995963_10156115928800217_2820514612745447459_n(4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ser du små sip vak på stille dager kan du regne med at det er lopper eller mysis som er på ørretens meny. Fisk flua rolig,roligere, og stopp noen sekunder, gjerne rist litt i stangtuppen før du starter opp igjen. Fisken tar ofte veldig forsiktig under dette fisket pga av at den får god tid på seg. Så husk skarpe kroker og gjerne mothakeløs for bedre penetrasjon av krok ved så lav hastighet.

Ser du ingenting pga ruskete vær, er pattegris i salmon pink ofte en fin fiske finner. Fluebytte kan være alfa omega på gråværs dager, samtidig som du må forflytte deg relativt ofte. Å for all del husk å varier inntrekk etter fluetype du bruker, og hva denne skal imitere. For eks: 

  • Rekefluer 3 korte inntrekk, stopp la flua synke, og så ett laaangt drag som imiterer flukt. repeter.
  • Sildeimitasjoner flere hurtige inntrekk, bruk gjerne begge hendene for å få høyest mulig fart. bråstopp, og på den igjen. Fisk alltid flua helt inn til beina dine. Fisken tar ofte i det du løfter flua ut av vannet. Bruk gjerne synkeliner slik at flua fisker litt dypere under slikt hurtig fiske. Int og flyt fungerer også.
  • Kutlinger imiteres ofte med små korte inntrekk hele veien, gjerne dra på med noen lange om du kjenner fisk som er bortpå.

Bruk litt tid på å studere plassen du kommer til. Jeg pleier selv og komme inn på fiskeplassen ovenfra om det lar seg gjøre, da ser du lettere dyp renner/marbakker, steiner som ligger under vann, strømkanter osv. Hvis du har mulighet, så bruk kart så mye du kan for å studere området du har sett deg ut. Spesielt viktig om du skal på en helt ny plass.

cropped-looooppppiiiisss2.jpg

Alltid vær hyggelig og ta deg tid til lokale fiskere så sant det lar seg gjøre. Disse avslører ofte ting og plasser selv om de ikke egentlig ønsker det:):) vær tålmodig, sjøørretfiske kan være vanskelig til tider.

Respekter reglement for avstand til inn og utos ,spesielt på høst og vår. Som regel er dette 100-200 meter. Husk at du er pliktig å sette deg inn i de reglene som gjelder for anadromt fiske i ditt fylke til enhver tid.

De fineste fiskene finner du ofte utaskjærs, men da må du tåle noen bomturer innimellom:)

Håper noen fikk litt nytte av dette super korte skribleriet myntet mot de som er litt ferske i gamet;)

Tight Lines Alexander

 

 

Dette innlegget ble skrevet i Govannet, av .

Om Alexander Fredagsvik

Er endelig blitt 30 + og jobber for Chr Baardsen & Søn AS. Fluefiske er for meg blitt en livsstil, som jeg vier enormt mye tid til. Jeg fisker alt som kan tas på flue, men primært ørret i sjø og i ferskvann. Det blir selfølgelig en del laks og havabbor også.. Fluer binder jeg helst selv... Jobber mye med å rekruttere unge/ nye inn i denne fantastiske verden, og har derfor startet KFF-Karmsund Fluefiskeforening sammen med noen andre. Kultivering og arbeid for laks og sjøørret betyr mye for meg..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *