Test av Arcticsilver Micro diameter line Flyt

cropped-arctic-logo.jpg

Det har ligget i luften en stund at Arcticsilver innovation ville komme med noen liner på tampen av sesongen 2015. Ventetiden har vært relativt lang, men det er forståelig når man vil at ett produkt skal være bra nok. Med det mener jeg bra nok til å møte kresne krav fra oss fluefiskere, som har tilgang på enorme mengder med liner. Både i Norske butikker, på nettbutikker og andre steder. Personlig har virkelig sett frem til å få teste disse skreddersydde linene på Arctic stengene. Og ikke minst så vet jeg at det er en del ivrige sjeler der ute som venter i spenning på nettopp disse.

Men hva skiller egentlig disse Micro diameter linene fra de andre på markedet?  Og lever de opp til forventningene? Det er fortalt at linene i første omgang skal være skreddersydd for ASI stengene, men at de også skal kunne brukes på andre stang merker.

Vel, jeg har brukt de siste ukene på å finne ut om dette er noe for meg. Hvordan Dere som lesere velger å tolke mine ord om testen, er opp til hver enkelt. For min egen del kommer jeg til å være dønn ærlig, Mye fordi jeg er ekstremt kresen når det kommer til valg av liner jeg bruker selv. Som en del andre ivrige fluefiskere, så har jeg noen favoritter fra før. Ikke bare en line til alle stenger, men en spesifikk line til en bestemt aksjon, og det formålet jeg bruker akkurat den stanga til. Og det som kan være optimalt for meg, trenger ikke være det for nestemann. Uansett så håper jeg at denne testen kan være til nytte for noen, og ikke minst meg selv. Spent er jeg vertfall..

Seatrout Fishing

Selfølgelig blåser det på første test dag, så det blir testing av klasse #8 først. Ved første øyekast, ser man at volumet på selve linen er betydelig mindre enn hos konkurrerende liner. Det ser man fysisk når man tar og ser på den. Men det er ikke før man spoler lina på snella, at dette virkelig kommer frem. 7/8 Snellen min ble plutselig litt romsligere enn jeg er vant til, om det spiller noen rolle er en smaks sak. For meg betyr det ikke noe, jeg har uansett alltid litt å gå på. Det verste som finnes er når de siste meterne subber borti snellehuset. Men for dem som kanskje vil bruke mindre og lettere sneller på stenger som ligger klassifisert over, er dette ett pluss.

En faktor man derimot  bør se litt nærmere på, er hvordan den mindre totale diameteren på lina spiller inn når det kommer til feks vind motstand. Selv fisker jeg mye i på lands vind når sjøørreten skal lures, og var spent på hvordan utfallet ble under test. Etter å ha test veid lina før bruk, ser jeg at vekten er tilnærmet lik flere av 8 linene jeg har fra før. I de fleste tilfeller ca 0,3 til 0,5 gram lettere faktisk. På raske stenger pleier jeg å gå opp en klasse hvis linen er litt lett. Her er det så liten margin forskjell, at jeg må teste  #8 lina på både 7 stanga og 8 ern. Man skulle jo tro at ett total volum på minus ca 40% ville gjøre noe med vekten? Og iallefall flyte egenskapene til linen. Det gjenstår å se.

Overhode kast gikk som følger:

Test stang Arcticsilver #8:  Linen er klassifisert som 8, og ble derfor testet med vanlig overhode kast først. Bonefish modellen er relativ rask med en merkbar midt/topp aksjon, og en smule under klassifisert. Etter noen runder med tilvenning, fikk jeg dreisen på denne komboen. Stanga lader fint opp med denne lina, og det er ikke noe problem å få nok meter ut, selv om jeg får en anelse om at #8 lina kanskje er litt lett til vannkast, så må jeg si at på overhode kast fungerer det utmerket hvis jeg gir litt på. Lina legger seg snorbeint på vannet, og skjærer vinden bra slik som jeg tenkte den ville gjøre. Den flyter også høyt på vannet, noe som jeg personlig var litt skeptisk til med den tynne diameteren og vekten. Her ble jeg ganske så positivt overrasket.

ryan marchese

Spey og vannkast:

Under noen forhold er jeg avhengig av å kunne bruke andre kast en overhode kastet, og må derfor teste lina på dette også. Jeg kjenner med en gang at det mangler litt for å få ladet opp skikkelig med få meter ute, men dette kommer seg når jeg får mesteparten av klump delen ut. Det er ikke noe problem å få satt ankerpunkt her, men det er først når jeg har noen meter ute at dette blir slik jeg ønsker. Litt lett til denne type kast med få meter ute, men kompenseres med å sette ett dypere ankerfeste med flere meter ute som sagt. Konklusjonen er at lina i klasse 8 på Arcticsilver bonefish #8 fungerer veldig bra på overhode kast som er den typen som blir brukt mest på kysten, men at det føles litt for lett til div vannkast desverre.

Teststang Arcticsilver #7

Jeg føler meg sikker på at 8 linen vil passe denne stangen bedre, og kjenner med en gang at her snakker vi. Det er kontakt fra de første meterne, og stanga og linen er som skapt for hverandre. Her er det bare å vippe opp, noen få raske drag og skyte ut. Akkurat slik jeg vil ha det til både kystfiske og elve fisket mitt. Nå er jo i utgangs punktet #7 stangen designet for elvefiske, og lina ett WF. Så jeg vet at denne komboen ikke er helt perfekt oppsatt, men til tross for dette. Så fungerer komboen helt glimrende både i elva og langs kysten. Div vannkast og spey går så det griner, og ovehode kastene blir lange og flotte. Selv om linen føles en smule tung når jeg holder mye i luften, så er det absolutt godkjent, og det er ikke noe tegn til kollaps av linen. Det er Ikke så mye mer å si enn att jeg kommer til å bruke #8 lina på syver stangen.

#7 Linen fungerer bra på stangen, og føles mer allround enn 8 linen gjorde på bonefish serien. Her ladet linen opp stangen på en fin måte, både på overhode kast og ved vannkast. Så her kan man trygt velge #7 line på #7 stang for å dekke de fleste behov. Skal man kun gå i elva, eller bruke vannkast ville jeg gått for #8 lina.

cropped-freeeeeee.jpg

Test stang Arctic silver #6

I mangel på ny utgave av Microdiameter linen i klasse 6, ble denne testet med 7 linen. Og det er full klaff på diverse vannkast, men en anelse tungt på overhode kast. På de lengre kastene kan kastet kollapse litt, men klarer man å roe kaste frekvensen litt, går det greit. Men her ville jeg kjørt med 6 line på 6 stanga. 7 line på elve fiske og tighte plasser.

#5 lina på Arctic stanga i klasse 5 er som skapt i himmelen for tørrfluefiskeren. Med hånden på hjertet en fantastisk combo. Rett og slett en allrounder til ørretfiskeren. Lange kast, relativt korte kast og div vann kast går veldig fint. Ett lite minus på de ekstremt korte kastene, da det krever en kortere klump del og en litt annen vekt fordeling. Men da snakker jeg om kast på 2-3 meter pluss fortom. Ellers meget anvendelig til stort sett alt.

Mitt første inntrykk av MD line serien, er at de til tross for en litt lettere vekt sett ut ifra standard, fungerer bra grunnet den tette densiteten i linene. Opp en klasse på vannkast i alle liner utenom # 5 , på overhode kast perfekt. Skjærer vinden optimalt, flyter høyt og har en fin allround klump lengde. Overrullingen er det ingenting å si på, selv med aggressiv kasting ruller front delen flott over. Klarer du å holde litt igjen, så får du lange rette kast med minimal kraftbruk, hvor fronten på klumpen absolutt ruller fint over.

md line 2

Løkkene er nok de minste jeg har sett på en line noen gang, noe som må være midt i blinken for de fleste. Til og med ørret puristen kan leve med disse. Mange liker å snakke om minne i liner, og at det alltid er for mye av dette. Vel, her kan du bare glemme det, minne er minimalt, noe som bidrar til super kontakt mellom line og stang. Dette bidrar også til snorbeine linjer i lufta og på ned legget av lina. Det reduserte volumet, gjør at lina kutter vind på en helt ny måte i line verden. Den nærmeste sammenligningen jeg har, er synkeliner i WF. Men dette er FLYT. Fargen på linene med den grå nøytrale i front, passer meg fint. Her på Vestlandet er det mye overskyet, og derfor er grått en fin Camo farge som står i stil til vestlands himmelen.

md line 4

Forpakningene er veldig delikate også. Prisen er 849,-, men den kan forsvares når produktet holder mål. MD linene fra ASI er nok kommet for å bli, og jeg må nok si at prisen kan forsvares når du velger ei line herfra. Linene har en del nano materialer i seg som hever prisen litt. Dette er dyre materialer, og vil helt sikker øke produksjons kostnaden noe, så 849,- er ikke vondt når det er flere liner på markedet som koster det samme og vel så det. Det blr utrolig moro å teste Intermediate linene når disse kommer. OG FOR DE SOM LURER!!!! Linene passer meget bra til en hel del andre stenger også.

Fakta om MD linene fra ASI 

– Linenes tapering er skapt med tanke på allround-egenskaper. 

– Snørene har lite minne, og holder seg myke selv på kjølige dager og i kaldt vann. 

– Snørene har også fått historiens tynneste og smekreste løkker i begge ender. 

  Her er det på sin plass å nevne at vi kan trenge å informere folk om at de ikke skal bruke de tykkeste ferdigtaperte fortommene de finner. 

  Spissen på femmerlinen er bare 0.54mm, og da funker det dårlig med en overgang til fortom på 0,7-0,8mm…

Tekniske data: (Alle liner er 30-30.5m)

#5 Grå/olivengul, belly 33ft og 11.3g

#6 Grå/lysblå, belly 33ft og 14.5g (Info fra Sunray)

#7 Grå/gul, Belly 36ft og 15.2g

#8 Grå/lys oransje, belly 36ft og 17.1g

Tight Lines Alexander

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble skrevet i Govannet, av .

Om Alexander Fredagsvik

Er endelig blitt 30 + og jobber for Chr Baardsen & Søn AS. Fluefiske er for meg blitt en livsstil, som jeg vier enormt mye tid til. Jeg fisker alt som kan tas på flue, men primært ørret i sjø og i ferskvann. Det blir selfølgelig en del laks og havabbor også.. Fluer binder jeg helst selv... Jobber mye med å rekruttere unge/ nye inn i denne fantastiske verden, og har derfor startet KFF-Karmsund Fluefiskeforening sammen med noen andre. Kultivering og arbeid for laks og sjøørret betyr mye for meg..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *